niedziela, 17 marca 2013

Cielęcina z suszonymi pomidorami

Powstała z braku pomysłu na obiad i składników, które zawsze mam w domu. Ta cielęcina leżała w mojej zamrażarce już od dłuższego czasu i czekała aż zwrócę na nią uwagę. Ten dzień nadszedł dziś. Muszę przyznać, że mięso wyszło bardzo smaczne - przyprawy dodają mu świeżości, a suszone pomidory podkręcają smak sosu.

Składniki:
500g cielęciny
1 marchewka
200g selera
2 cebule
15cm pora
2 ząbki czosnku
7 suszonych pomidorów
sól
pieprz ziołowy
2 liście laurowe
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka kolendry
1 łyżka śmietany 18%
olej do smażenia
2 szklanki wody

Cielęcinę pokroić na plastry w poprzek włókien. Kminek, koper włoski i kolendrę rozdrobnić w moździerzu. Mięso obsmażyć z obu stron na oleju, posypać przyprawami (nie solić), zalać gorącą wodą, dodać cebule pokrojone w piórka, przeciśnięty przez praskę czosnek i liście laurowe i dusić pod przykryciem przez 1-1,5 godziny (ma być miękkie).
Marchewkę i selera pokroić w słupki, pora w plasterki, pomidory w kosteczkę. Dodać do mięsa i dusić aż warzywa zmiękną. Śmietanę wymieszać z łyżką sosu, dodać do mięsa i wymieszać. Posolić do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz