Składniki:
1kg żeberek wieprzowych
2 cebule
2 ząbki czosnku
5 kulek ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól
ok. 2,5 szklanki wody (łącznie z płynami z mięsa)
Marynata:
2 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
pieprz ziołowy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki sumaku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka kopru włoskiego
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka miodu
Składniki marynaty wymieszać, żeberka pokroić, nasmarować
marynatą i zostawić na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju, pod koniec
smażenia dodać przeciśnięty czosnek i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
Żeberka smażyć na gorącym oleju aż zbrązowieją (mogą się
trochę przypalić). Jeśli puszczą wodę, wymienić olej a wodę zlać do naczynia
(przyda się później).
Usmażone żeberka zalać szklanką wody i dusić na małym ogniu pod
przykryciem. Po godzinie dodać cebulę z czosnkiem i dusić jeszcze przez kolejną godzinę. W miarę potrzeby podlewać wodą i dosolić. Żeberka są gotowe, kiedy mięso jest miękkie i odchodzi od kości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz