czwartek, 14 marca 2013

Kopytka szpinakowe z sosem lazurowym

Od kiedy nauczyłam się robić kopytka, za każdym razem robię je inaczej. Ziemniaki zastępuję warzywami, mąkę płatkami owsianymi. Tym razem kopytka będą zielone.
Do tego sos z sera pleśniowego, który wspaniale uzupełnia nieco mdły posmak szpinaku.

Składniki:
250g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
400g ugotowanych ziemniaków
100g ugotowanego selera
2 jajka
150g zmielonych płatków owsianych
50g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
200g śmietany 18%
100g sera pleśniowego lazur błękitny
2 ząbki czosnku

Kopytka: Szpinak rozmrozić i odcisnąć na sitku nadmiar wody. Ziemniaki i seler przecisnąć przez praskę. Dodać jajka i dokładnie wymieszać ze sobą warzywa z jajkami. Doprawić solą i pieprzem.
Dosypać obie mąki i płatki owsiane i szybko wyrobić masę na kopytka, tylko do połączenia się składników. Zbyt długie wyrabianie spowoduje, że masa przyjmie za dużo mąki.
Na podsypanym mąką blacie kłaść po łyżce masy, obtoczyć w mące, uformować spłaszczony wałek i odkrawać około dwucentymetrowe kopytka.
Gotować w osolonej wodzie jeszcze przez 2 minuty po wypłynięciu.
Sos lazurowy: Czosnek przecisnąć przez praskę, gotować przez minutę w łyżce wody (można też podsmażyć go na oleju, jeśli kogoś nie przeraża ilość tłuszczu w sosie). Dodać śmietanę i pokruszony ser. Ostrożnie podgrzewać ciągle mieszając aż ser się rozpuści. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kopytka podawać polane sosem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz