piątek, 1 marca 2013

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu

Już dawno miałam ochotę je zrobić, bo nadzienie w pierogach z kaszy gryczanej i twarogu uwielbiam. Kotlety także spełniły moje oczekiwania, może tylko przydałoby im się więcej cebulki. Plus dla nich za łatwość formowania, rozpadają się tylko trochę podczas jedzenia, dlatego dla dzieci usmażyłam małe kulki.

Składniki:
100g kaszy gryczanej
120g twarogu
cebula
jajko
sól
pieprz ziołowy
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka mąki pszennej
bułka tarta

Kaszę gotujemy do miękkości, studzimy. Cebulę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oleju, studzimy.
Kaszę i cebulę mieszamy z twarogiem, wbijamy jajko, dodajemy płatki i mąkę i wyrabiamy masę na kotlety. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Panierujemy w bułce i smażymy pod przykryciem z obu stron.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz