Kolejna wersja babeczek na kruchym spodzie. Tym razem z karmelem wypływającym spod kakaowej masy śmietanowej. Proporcje na ciasto kruche doskonałe zaczerpnięte z blogu ArtKulinaria, jak i również pomysł na karmel, który jest tak pyszny, że na pewno jeszcze niejeden raz wykorzystam go do wypieków.
Składniki:
Kruche ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
Karmel:
75g cukru
75ml śmietanki 30%
7g masła
sól
Masa śmietanowa:
400ml śmietanki 30%
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
2 kostki gorzkiej czekolady
Kruche ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie odkrawać plastry ciasta, spłaszczyć ręką i wyklejać foremki na babeczki. Piec ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku. Ostrożnie wyciągnąć z foremek, kiedy ostygną.
Karmel: W szerokim rondelku roztopić masło, posolić i równomiernie zasypać je cukrem. Wymieszać dopiero, kiedy cukier się rozpuści i zbrązowieje. Dolać śmietankę i mieszać, aż śmietanka połączy się z karmelem. Zostawić do wystygnięcia. Na babeczki nakładać po łyżeczce wystudzonego karmelu, odstawić do lodówki.
Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i odstawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier puder i kakao, dokładnie wymieszać. Schłodzoną, ale płynną żelatynę dolać do śmietany i wymieszać. Masę nakładać na babeczki z karmelem, najlepiej specjalną strzykawką do wyciskania. Posypać wiórkami gorzkiej czekolady i odstawić do lodówki do stężenia.
Podane proporcje wystarczają na ok. 14 babeczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz