czwartek, 7 marca 2013

Makaron z sosem pomidorowym i ciecierzycą

Sos pomidorowy z ciecierzycą jest dosyć znany. Ja jednak proponuję go w wersji arabskiej - w końcu ciecierzyca jest na bliskim wschodzie bardzo popularna. Orientalne przyprawy wspaniale komponują się z sosem pomidorowym, a dodatek ciecierzycy sprawia, że danie jest bardzo sycące.


Składniki:
200g ciecierzycy
1 cebula
3 ząbki czosnku
por (ok. 15cm)
2 puszki pomidorów
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych
1 łyżeczka zataru bazyliowego
sól
pieprz
500g makaronu penne

Ciecierzycę namoczyć przez noc, żeby spęczniała. Następnego dnia wymienić wodę i gotować do miękkości ok. 1,5 godziny.
Cebulę pokroić w piórka, pora w krążki, podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć jeszcze przez 2-3 minuty. Dodać pomidory i przyprawy, gotować aż sos lekko zgęstnieje.
Podawać z ugotowanym makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz