piątek, 15 marca 2013

Racuchy z mlekiem ryżowym i śliwkami

Bez jajek, bez mleka, bez cukru, z niewielką ilością tłuszczu - coś w sam dla osób na diecie bez nabiału. My na szczęście nie musimy sobie nic ograniczać, ale warto czasem wypróbować coś nowego.
Placuszki są pyszne, swoją słodycz zawdzięczają dodatkowi banana. Zamiast jabłka można dodać więcej śliwek. Miny moich chłopców przy jedzeniu owych placków mówiły same za siebie. Aż mam ochotę wymyślać kolejne przepisy z mlekiem ryżowym, następnym razem obowiązkowo z ryżu brązowego, z jeszcze mniejszą ilością białej mąki, aż dojdziemy do placków idealnych pod względem dietetycznym.
Można również usmażyć je w większej ilości tłuszczu, wtedy ani smakiem ani konsystencją nie ustępują tradycyjnym racuchom (zrobiłam jednego na próbę).

Składniki:
1 szklanka zmielonych płatków owsianych
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
banan
1 szklanka mleka ryżowego (przepis tutaj)
1/2 szklanki wody gazowanej
jabłko
6-7 śliwek
2 łyżki oleju

W misce wymieszać ze sobą suche składniki.
Banana zmiksować z mlekiem i wodą, po czym przełożyć do miski. Dodać olej i wymieszać aż powstanie ciasto.
Dodać pokrojone w kostkę śliwki i jabłko.
Smażyć z obu stron pod przykryciem na lekko muśniętej tłuszczem patelni lub bez tłuszczu.
Można posypać cukrem pudrem, jednak nie jest to konieczne.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz