Bardzo prosta zupa, która może i nie jest oryginalną francuską zupą cebulową, jednak jest bardzo smaczna. Cebula nadaje jej lekko słodki smak, który przełamany jest winną nutą.
Składniki:
3 duże cebule
25g masła
100ml białego wina
700ml bulionu drobiowego
sól
pieprz
kromka chleba
plaster sera żółtego
Cebule pokroić w kostkę, usmażyć na maśle na małym ogniu aż
zacznie brązowieć (ma się nie przypalić). Cebulę zalać winem, zwiększyć
ogień i odparować wino. Zalać bulionem, doprawić do smaku solą i
pieprzem i gotować pod przykryciem przez jeszcze ok. 20 minut. Zupę zmiksować.
Chleb podpiec razem z serem na patelni lub w piekarniku.
Zupę podawać z grzanką położoną na wierzchu.
Zupę podawać z grzanką położoną na wierzchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz