poniedziałek, 17 czerwca 2013

Muffiny czekoladowo-kukułkowe

Zrobiły furorę u mnie w pracy, kiedy przyniosłam je na urodziny. Przepis z mojej ulubionej strony www.mojewypieki.com, z małą modyfikacją, która zupełnie je odmieniła.
Zdjęcia brak - takie dobre były ;)

Składniki: 
225 g mąki pszennej
25 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
50 g gorzkiej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
50 g białej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
2 jajka
300 ml kwaśnej śmietany
100 g cukru
85g roztopionego masła
50 ml likieru kukułkowego

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier wymieszać w misce.
Jajka roztrzepać, dodać masło, śmietanę i likier. Po wymieszaniu do mokrych składników dodać jeszcze czekoladę.
Niedbale wymieszać ze sobą mokre i suche składniki. Ciasto nakładać do foremki do 2/3 objętości. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut do suchego patyczka.
Swoje muffinki udekorowałam białą i mleczną czekoladą (rozpuszczona czekolada z łyżką masła i łyżką mleka) i posypałam kokosem i kolorowymi groszkami.
Kto nie ma likieru kukułkowego, może użyć bananowego lub kokosowego.

Makaron z sosem brokułowym

Składniki:
1 brokuł (ok. 400g)
150g selera naciowego
cebula
2 ząbki czosnku
250g śmietany 18%
300g wędliny (np. szynki)
sól
pieprz ziołowy
500g makaronu penne
żółty ser (ile kto lubi)
olej

Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Głąb z brokuła i selera pokroić w kostkę, cebulę w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa posolić, poddusić na oleju, zalać gorącą wodą i dusić do miękkości. 10 minut przed końcem dodać różyczki brokuła. Śmietanę zahartować wodą spod warzyw i dodać do sosu razem z szynką.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, przecedzić i od razu wymieszać z sosem. Posypać startym serem.


niedziela, 9 czerwca 2013

Granola czekoladowa

Tak pyszna, że można wyjadać ją palcami jeszcze gorącą. Z jogurtem na zimno również wspaniała.

Składniki:
szklanka płatków
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
1 łyżka wody
2 rządki (ok. 40g) gorzkiej czekolady

Przyrządzić granolę wg. przepisu podstawowego - tutaj. Czekoladę pokruszyć, posypać nią jeszcze gorąca granolę i wymieszać. Czekolada rozpuści się pokryje płatki. W miarę stygnięcia jeszcze kilkakrotnie wymieszać.
Można dodać 2 łyżki wiórków kokosowych.


Granola - przepis podstawowy

Domowa wersja pysznej przekąski, która urozmaici śniadanie. Najlepiej smakuje z naturalnym jogurtem. Nad sklepową ma tę przewagę, że płatki możemy dobierać według własnego gustu i brak w niej syropu glukozowo-fruktozowego.

Składniki:
szklanka wymieszanych płatków (owsianych, żytnich, orkiszowych, kukurydzianych)
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
1 łyżka wody
ulubione dodatki: posiekane suszone owoce i bakalie

Miód, cukier, olej i wodę wymieszać do otrzymania jednolitego roztworu. Zalać nim płatki i dokładnie wymieszać aż wszystkie nasiąkną.
Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 minut, często mieszając aż staną się chrupiące.
Wymieszać z dodatkami.



Sałatka ekspresowa

Dla niezapowiedzianych gości, przygotowanie trwa zaledwie chwilę, a w smaku nie ustępuje nawet nieśmiertelnej sałatce jarzynowej.

Składniki:
puszka fasoli czerwonej
puszka kukurydzy
puszka groszku
6 ogórków konserwowych
100g żółtego sera
150g wędliny
4 łyżki majonezu


Fasolę, kukurydzę i groszek przepłukać i odsączyć. Ogórki, szynkę i ser pokroić w kosteczkę. Dodać majonez. Wszystko razem wymieszać
Nie trzeba doprawiać, ponieważ składniki same w sobie są już dosyć słone.


Szparagi zawijane w salami

Łatwo zauważyć, że jestem fanką sosu beszamelowego na bazie wody spod szparagów. Ale cóż, przecież szkoda tę wodę wylewać.
Szparagi przyrządzone według tego przepisu pięknie wyglądają na talerzu, takim daniem można zaimponować gościom. Salami można zastąpić szynką.

Składniki:
pęczek białych szparagów
ok. 15 plasterków salami
pęczek szczypiorku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Szparagi przekroić na pół, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem czosnku. Wody nie wylewać!
Każdego szparaga zawinąć w plasterek salami, obwiązać szczypiorkiem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i energicznie zamieszać. Stopniowo dodawać wywar ciągle mieszając trzepaczką aż utworzy się aksamitny sos (w razie potrzeby można użyć blendera). Doprawić sos solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek.
Szparagi zalać sosem i zapiec

Puree ziemniaczano-marchewkowe

... czyli urozmaicenie dla nieśmiertelnych ziemniaków do obiadu. Przy okazji także trochę witaminek i ciekawy kolor.

Składniki:
1 kg ziemniaków
duża marchewka
cebula
łyżka oleju
łyżka masła
2 gałązki natki pietruszki
sól
pieprz ziołowy

Ziemniaki obrać i pokroić, marchewkę pokroić z drobniejsze kawałki i ugotować razem z ziemniakami w osolonej wodzie.
Cebulę pokroić i usmażyć na oleju zmieszanym z masłem. Cebulę, marchewkę i pietruszkę zmiksować i wymieszać z ugniecionymi ziemniakami.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Szparagi w sosie koperkowym

Są pyszne! Gdyby tylko jeszcze nie były tak drogie i sezonowe. Eh, marzenia...
Tym przepisem zapoznawałam się ze szparagami. Dostałam go od koleżanki, która pół życia spędziła w Niemczech a, jak wiadomo, kto jak kto, ale Niemcy na szparagach znają się doskonale. Dziękuję Ci, Aniu!
Sekretem jest tu sos, niby beszamel, a jednak bez mleka, ponieważ okazuje się, że woda z gotowania szparagów wspaniale nadaje się do sosu. Zachęcona tym pomysłem próbowałam kiedyś robić taki sos na wywarze z innych warzyw, ale jednak nic nie umywa się do szparagów.
Może nie jest to przepis oryginalny, bo kartka z przepisem gdzieś mi zginęła, ale nie przeszkadza mi to w przyrządzaniu tej potrawy co rok.

Składniki:
pęczek białych szparagów
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
200g szynki
pęczek koperku
100g żółtego sera

Szparagi pokroić na dwucentymetrowe kawałki, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cytryny do miękkości (ok. 20 minut). Po ugotowaniu szparagi wyciągnąć, a wodę zredukować do objętości szklanki.
Szynkę pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i energicznie zamieszać. Stopniowo dodawać wywar ciągle mieszając trzepaczką aż utworzy się aksamitny sos (w razie potrzeby można użyć blendera). Doprawić sos solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek.
W naczyniu do zapiekania ułożyć szparagi i szynkę, zalać sosem, posypać startym serem. Zapiekać aż ser się rozpuści.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami.



Chłodnik z botwinki

To taka zupa nie zupa. Idealnie nadaje się na upały, a wiadomo, że w maju słońce najsilniej grzeje.

Składniki:
pęczek botwinki
ogórek szklarniowy
3 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
2 łyżki soku z cytryny
800g kefiru i jogurtu
sól
pieprz ziołowy
szczypta cukru

Botwinkę pokroić i ugotować w małej ilości osolonej wody, doprawić ją cukrem i sokiem z cytryny.
Ogórka, szczypiorek i koperek pokroić i wymieszać z kefirem i jogurtem.
Botwinkę odcedzić, a wodę spod niej zredukować aż płynu zostanie naprawdę niewiele (żeby za bardzo nie rozcieńczyć chłodnika). Kiedy botwinka i płyn ostygną dodać je do chłodnika. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Likier kukułkowy

Znacie kukułki? Na pewno. W takim razie proponuję je w wersji płynnej, w dodatku z procentami. Likier można pić solo, bądź jako dodatek do ciast lub kawy.

Składniki:
75 cukierków kukułek
pół litra wódki

Cukierki odwinąć z papierków (a jakże by inaczej), przełożyć do garnka, zalać 5 łyżkami wody i podgrzewać na małym ogniu często mieszając. Cukierki mają się rozpuścić.
Kiedy masa kukułkowa ostygnie (ważne! w przeciwnym razie wszystkie procenty ulecą) dolewać do niej wódki i mieszać do uzyskania jednolitego likieru.
Pozostawić do przegryzienia na minimum tydzień.



Grillowany camembert

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Ja też, z jednym małym zastrzeżeniem - znudziła mi się tradycyjna kiełbasa. Na moim grillu zwykle jest niewiele mięsa. Może nie uwierzycie, ale naprawdę jest mnóstwo bezmięsnych potraw, które można w ten sposób przyrządzić.
Grillowany camembert specjał mojego męża.

Składniki:
2 serki camembert
garść liści bazylii
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy

Bazylię i czosnek posiekać, wymieszać z oliwą. Gotową marynatę nałożyć na serki, zawinąć w folię aluminiową i grillować aż serki spęcznieją.


czwartek, 6 czerwca 2013

Młoda kapusta duszona

Eh... dopadło mnie nowalijkowe szaleństwo. Nic dziwnego, po kilku miesiącach intensywnej przyjaźni z cebulą, marchewką i selerem. I nawet myśl o azotanach nie odstraszyła mnie od młodej kapusty ;)
Wyszła przepyszna, akurat taka jaką lubię najbardziej - lekko kwaskowa, ale nie kwaśna, z aromatem kminku. Tylko koperku zapomniałam dodać, chociaż czekał w lodówce. Ale to nic - i tak jest cudowna...

Składniki:
główka młodej kapusty
spora marchewka
cebula
1/3 łyżeczki kminku
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki

Z kapusty obrać liście, wykroić zgrubiałe części i pokroić w paseczki. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. Cebulę pokroić w półplasterki. Warzywa przełożyć do garnka, zalać pół szklanki wody, dodać kminek, posolić do smaku i dusić do miękkości, ewentualnie dolać wody (u mnie zajęło to 40 minut). Kiedy warzywa będą już miękkie, dodać sok z cytryny.
W małym rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę i dokładnie rozmieszać trzepaczką. Zostawić chwilę na ogniu aż całość się przyrumieni, ale nie przypali. Zalać pół szklanki wrzątku uważając na parę, rozmieszać, doprawić sos solą i pieprzem. Wymieszać z kapustą.