niedziela, 6 października 2013

Naleśniki jaglane z jagodami

Kompozycja smaków autorstwa mojego 4-latka. Dodatek mąki jaglanej - dla zdrowia. Wykonanie: matka-karmicielka, która pół niedzieli spędziła w kuchni :)

Składniki:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
szklanka wody
1/2 szklanki mąki jaglanej
1/2 szklanki mąki pszennej
łyżka oleju
szczypta soli
serek naturalny (u mnie Bieluch)
łyżeczka miodu
garść jagód (świeżych lub mrożonych)

Jajka roztrzepać w misce, dodać mleko, wodę, olej i sól. Dodać mąki i energicznie wymieszać, żeby nie było grudek. Smażyć na patelni wysmarowanej tłuszczem.
Serek wymieszać z miodem.
Naleśniki smarować cienką warstwą serka, dodać łyżeczkę jagód i zawinąć.
Z podanych proporcji wyszło mi 6 naleśników.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz