niedziela, 6 października 2013

Rolada schabowa z suszonymi pomidorami i serem

Świetnie smakuje, ładnie wygląda na talerzu, bardzo prosta w wykonaniu. Ser pleśniowy tylko lekko wyczuwalny, właściwie pełni tu jedynie rolę przyprawy. Jednak dzięki temu na wodzie spod mięsa zrobiłam zupę pomidorową :D

Składniki:
750g schabu bez kości (w kawałku)
6 suszonych pomidorów
25g sera pleśniowego (u mnie Lazur Srebrzysty)
21 ząbek czosnku
sól
pieprz ziołowy
słodka papryka
3 łyżki oleju spod pomidorów

Schab przeciąć w poprzek na 1/3 wysokości, nie do końca, następnie zawrócić nożem i również nie do końca przeciąć go na 2/3 wysokości. W ten sposób powinien powstać długi i wąski kawałek schabu. Rozbić go tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem.
Pomidory odsączyć z oleju, pokroić, ser utrzeć na drobnych oczkach, równomiernie rozłożyć je na mięsie.
Mięso zwinąć w roladę i zabezpieczyć wykałaczkami. Posypać solą, pieprzem i papryką.
Włożyć do naczynia żaroodpornego razem z pokrojonym ząbkiem czosnku. Podlać 3 łyżkami oleju spod pomidorów i pół szklanki wody.
Piec przez ok. 2 godziny w temperaturze 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz