wtorek, 24 września 2013

Muffiny z cukinią

Ach te eksperymenty - dzięki nim do obiadu zamiast surówki można zjeść coś słodkiego.
Oczywiście przesadzam, bo taka muffinka, pomimo dodatku warzywnego, z kotletem nijak się nie komponuje. Raczej z kawą.
Słodziutka, czekoladowa, nikt nie zgadnie co kryje się w środku. Spróbujecie?

Składniki (na 30 sztuk):
175g roztopionego masła
3 jajka
kieliszek wódki
1/4 szklanki mleka
500g cukinii
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
2,5 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki kardamonu

W jednej misce wymieszać ze sobą składniki mokre (masło, jajka, wódkę i mleko). 2/3 cukinii zetrzeć na tarce na małych oczkach, odcisnąć wodę i dodać do mokrych składników. 1/3 cukinii pokroić w drobną kostkę, obtoczyć w cukrze pudrze i łyżeczce kardamonu i również dodać do mokrych składników. Pozostałe składniki wymieszać w drugiej misce. Suche i mokre składniki niedbale ze sobą wymieszać.
Masę nałożyć do foremki do 3/4 wysokości i piec w temperaturze 200 stopni do tzw. "suchego patyczka".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz