wtorek, 24 września 2013

Sos pieczarkowy

Jest to ulubiony dodatek do wielu potraw. Wspaniale komponuje się z mięsem, kotletami bezmięsnymi np. z soczewicy lub ciecierzycy, knedlami serowymi lub chociażby tylko makaronem.

Składniki:
1 kg pieczarek
3 cebule
400 ml bulionu (najczęściej używam sosu, który zostaje po upieczeniu kurczaka, zlewam go i zamrażam)
200g śmietany
sól
pieprz
olej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 gałązki pietruszki

Pieczarki umyć, osuszyć, obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka i usmażyć razem z pieczarkami na oleju. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem (nie należy solić pieczarek przed usmażeniem, ponieważ puszczą wodę i uduszą się we własnym sosie zamiast usmażyć), zalać bulionem i zagotować.
Mąkę ziemniaczaną zalać niewielką ilością zimnej wody, wymieszać. Roztwór przelać przez sitko do pieczarek, ciągle mieszając zaczekać aż zgęstnieje.
Wyłączyć gaz. Śmietanę zahartować z 2 łyżkami sosu sosem i dodać do sosu. Pietruszkę posiekać i dosypać do pieczarek. Całość wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz