Składniki:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
150g bobu
6 suszonych pomidorów
50g liści świeżego szpinaku
1 marchewka
4 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki oleju spod pomidorów
1 ząbek czosnku
sok z połówki cytryny
Kaszę wypłukać i przelać wrzątkiem. Ugotować w dużej ilości osolonej wody. Wypłukać w zimnej wodzie.
Bób ugotować do miękkości i wyłuskać. Pomidory pokroić. Marchewkę ugotować i pokroić w kosteczkę. Warzywa wymieszać z kaszą.
Szpinak podsmażyć na łyżce oleju spod pomidorów, dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Chwilę podsmażyć, następnie wycisnąć sok z cytryny do szpinaku i mieszać chwilę aż szpinak zmięknie. Posolić i popieprzyć do smaku. Kiedy ostygnie dodać go do kaszy.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Wymieszać w sałatką. Ewentualnie doprawić solą, pieprzem lub olejem jeśli sałatka będzie zbyt sucha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz