Składniki:
250g makaronu penne
pomidor
kawałek pora
duży ogórek gruntowy lub pół szklarniowego
3 liście sałaty
kilka łodyg szczypiorku
2 łyżki pestek z dyni
Sos winegret:
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól
szczypta cukru
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki wody
2 łyżki oliwy (lub oleju spod suszonych pomidorów, jeśli akurat mamy w lodówce otwarty słoiczek)
Makaron ugotować, przelać zimną wodą. Pora pokroić w krążki i sparzyć wrzątkiem. Pomidora, ogórka, szczypiorek i sałatę pokroić. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
Wszystkie składniki sosu oprócz oliwy przełożyć do słoiczka, potrząsać energicznie aż się połączą. Na koniec dodać oliwę i wytrzepać jeszcze raz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz