niedziela, 5 maja 2013

Sałatka z pęczaku z brokułami

Składniki:
150g pęczaku
1/2 łyżeczki masła
100g różyczek brokuła + kawałek głąba
100g pora
2 łyżki pestek z dyni
7 suszonych moreli
2 gałązki natki pietruszki
garść kiełków brokuła
3 łyżeczki ziołowego koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki chilli
150g sera sałatkowego typu feta
sól
pieprz ziołowy

Pęczak zalać dwiema szklankami wody, dodać masło, sól i pieprz ziołowy. Gotować przez ok. 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kasza zmięknie i wchłonie cały płyn. Ostudzić.
Głąb brokuła pokroić w kostkę i dusić na oleju. W międzyczasie podzielić resztę brokuła na różyczki a pora pokroić w krążki. Dodać na patelnię i razem dusić do miękkości. Ostudzić
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Morele pokroić. Natkę pietruszki posiekać.
Wymieszać w misce kaszę, brokuły, pora, pestki dyni, morele, natkę i kiełki.
Przygotować sos. Koncentrat pomidorowy wymieszać z dwiema łyżkami oliwy, pięcioma łyżkami wody, dodać sól i chilli do smaku. Dodać do sałatki i wymieszać.
Sałatkę posypać po wierzchu pokruszonym serem feta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz