niedziela, 5 maja 2013

Sałatka jaglana ze świeżymi warzywami

Zainspirowana sałatą grecką, zmodyfikowana tak, żeby syciła na długo. Tak więc zamiast sałaty mamy tu kaszę jaglaną. Smaku dopełnia sos czosnkowy, w sezonie ogórkowym polecam tzatziki.

Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
pomidor
ogórek
garść oliwek (czarnych lub zielonych)
kawałek pora
3 gałązki natki pietruszki
150g sera typu feta
słonecznik (opcjonalnie)

Sos czosnkowy:
szklanka śmietany lub kefiru (można je również wymieszać)
1 łyżka majonezu
sól
pieprz

Kaszę wypłukać, przelać wrzątkiem i ugotować w dużej ilości osolonej wody. Przepłukać dokładnie w zimnej wodzie.
Pora pokroić w krążki i sparzyć wrzątkiem. Pomidora, ogórka, oliwki i pietruszkę pokroić. Wymieszać warzywa z kaszą.
Śmietanę i kefir zmieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem.
Gotową sałatkę posypać poktuszonym serem i polać sosem czosnkowym.
Składniki na 2 porcje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz