poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Galaretki drobiowe

Galaretkę drobiową robię zwykle 2 razy do roku - na święta

Składniki:
4 udka z kurczaka
2 marchewki
puszka groszku konserwowego
4 ugotowane jajka
8 łyżeczek żelatyny
pęczek pietruszki
liście pora
sól
pieprz
ew. vegeta

Udka włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować przez godzinę. Do rosołu dorzucić marchewkę, pietruszkę i pora i gotować aż marchewka zmięknie.
Udka i marchewkę wyciągnąć z rosołu. Marchewkę pokroić w kostkę, z udek oddzielić mięso i również je  pokroić.
Żelatynę zalać niewielką ilością wrzątku, wymieszać do rozpuszczenia. Odlać 1,5 litra rosołu, doprawić do smaku, przecedzić przez sitko i wymieszać z żelatyną.
W plastikowych kubeczkach układać warstwami marchewkę, ćwiartkę jajka, groszek, mięso, marchewkę i groszek. Zalać rosołem i odstawić do stężenia.
Z podanej porcji wyszło mi 14 kubeczków o pojemności 0,2 litra.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz