poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Mięsny sos pomidorowy

Nie napiszę, że to sos boloński z szacunku dla Włochów ;) Jest to jednak moja wersja, nie powiem - smaczna, może nie zdrowsza, ale na pewno tańsza.

Składniki:
1 kg mielonego mięsa wieprzowego
2 cebule
olej
200g selera
200g marchwi
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki wina
1000g pomidorów w puszce (ok. 2,5 puszki)
słoiczek koncentratu pomidorowego (180g)

Mięso i drobno pokrojone cebule usmażyć na oleju ciągle mieszając, żeby nie zbijało się w grudki. Kiedy straci różowy kolor dodać wino, przeciśnięty czosnek i starte na tarce marchewkę i seler. Chwilę podusić. Dodać pomidory w puszce i koncentrat. Dusić całość przez 2 godziny (bez przykrycia) co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje i składniki się połączą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz