Kolejna wersja kopytek, tym razem z białym serem. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym lub mięsnym. Nie polecam do sosów warzywnych z uwagi na kwaskowaty smak twarogu.
Składniki:
600g ugotowanych ziemniaków
200g ugotowanej marchewki
250g twarogu
1 jajko
sól
pieprz ziołowy
1 łyżeczka kurkumy
1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Ostudzone ziemniaki i marchewkę ugnieść (najlepiej przecisnąć przez prasę do ziemniaków), wymieszać z rozkruszonym twarogiem, jajkiem, płatkami owsianymi, mąką i przyprawami. Wyrobić ręką aż składniki się połączą.
Z masy oderwać kawałek, uformować wałek i pokroić w poprzek co 2 cm.
Gotować w osolonej wodzie jeszcze przez 2 minuty po wypłynięciu.
Dzięki za wspomnienia z mojego dzieciństwa, moja mama również przemycała marchewkę i inne jarzynki w kluchach, czasami dodawała maku i tartej bułki i wtedy wychodziły "piegowate kluski". Mniam.
OdpowiedzUsuńHaha mamy tak już mają, że staną na głowie byle dzieci witaminy jadły ;)
Usuń