poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Makowiec na kruchym spodzie

Moja ulubiona wersja makowca.

Składniki:
900g gotowej masy makowej
100g skórki pomarańczowej
50g płatków migdałowych
2 białka
2 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki wody

Ciasto kruche:
300g mąki
200g masła
100g cukru
2 żółtka

Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, cukier i posiekane masło. Wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce.
Blachę natłuścić i oprószyć mąką. Dwoma trzecimi ciasta wylepić blachę (u mnie 22 x 22cm), nakłuć wielcem i przez 10 minut podpiec w piekarniku.
Masę makową odsączyć na sitku z wody, dodać białka, jajka, skórkę pomarańczową i migdały. Wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Z pozostałego ciasta odrywać po kawałku, formować paski i ułożyć kratkę na wierzchu ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. godzinę aż masa makowa się zapiecze, a ciasto na wierzchu zrumieni.
Cukier puder wymieszać z wodą i rozsmarować pędzelkiem na przestudzonym cieście.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz