poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Zapiekanka bolońska

... czyli oszukana lazania.

Składniki:
ok. 700ml sosu bolońskiego
500g makaronu penne
750ml mleka
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
sól
pieprz
100g sera żółtego (niekoniecznie parmezanu)

Makaron ugotować w osolonej wodzie, przelać zimną wodą.
Sos beszamelowy: W garnku roztopić masło, wymieszać z mąką, dolać mleko (partiami) i gotować aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli w sosie są grudki, warto rozmiksować je blenderem.
Naczynie żaroodporne wysmarować beszamelem, wyłożyć połowę makaronu, zalać połową beszamelu i połową sosu bolońskiego i posypać połową startego sera. Następnie ułożyć drugą warstwę: makaron, beszamel, sos boloński, ser.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. pół godziny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz