poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Pieczona karkówka w sosie własnym

W sam raz na świąteczny obiad...

Składniki:
2 kg karkówki
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
sos sojowy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki śmietany
pieprz

Marynata:
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki cząbru
1 łyżeczka płatków papryki
5 ziarenek kardamonu
sól
pieprz ziołowy
3 łyżeczki miodu
3 łyżki oleju

Karkówkę pokroić na plastry.
Przyprawy do marynaty utrzeć w moździerzu, połączyć z resztą składników. Marynatą nasmarować mięso i odstawić na noc.
Mięso obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać czosnek i liście laurowe, zalać szklanką wody i piec przez ok. 2 godziny aż mięso zmięknie.
Zlać sos do garnka. Tłuszcz, który oddzieli się na wierzchu, można zebrać łyżką. Sos zagotować, wlać rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną i ciągle mieszając zaczekać aż sos zgęstnieje. Dodać śmietanę (zahartowaną 2 łyżkami gorącego sosu). Sos doprawić pieprzem i sosem sojowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz