poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Pęczak z resztek

Zawsze staram się, żeby w moim domu jedzenie się nie marnowało. Obiad, który powstał tego dnia, to pochodna udek z kurczaka pieczonych na pęczaku - zostało mięso i kasza wyjątkowo niezjedzone przez dzieci, które akurat były chore. Do takiej potrawy można dodać również warzywa, które znajdziemy w lodówce np. marchewkę, seler, a w sezonie cukinię.

Składniki:
reszta ugotowanego w sosie pęczaku + 1/2 szklanki suchego
upieczone udko z kurczaka
cebula
1 szklanka bulionu (ewentualnie wody)
1 szklanka wody
3 pieczarki
sól
pieprz ziołowy

Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plasterki i usmażyć na oleju, odstawić na bok.
Na patelnię wysypać suchy pęczak, zalać wodą i bulionem i ogotować do miękkości (ewentualnie podlać dodatkową wodą).
Pod koniec gotowania dodać kaszę z poprzedniego dnia, mięso, cebulę i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz