niedziela, 9 czerwca 2013

Chłodnik z botwinki

To taka zupa nie zupa. Idealnie nadaje się na upały, a wiadomo, że w maju słońce najsilniej grzeje.

Składniki:
pęczek botwinki
ogórek szklarniowy
3 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
2 łyżki soku z cytryny
800g kefiru i jogurtu
sól
pieprz ziołowy
szczypta cukru

Botwinkę pokroić i ugotować w małej ilości osolonej wody, doprawić ją cukrem i sokiem z cytryny.
Ogórka, szczypiorek i koperek pokroić i wymieszać z kefirem i jogurtem.
Botwinkę odcedzić, a wodę spod niej zredukować aż płynu zostanie naprawdę niewiele (żeby za bardzo nie rozcieńczyć chłodnika). Kiedy botwinka i płyn ostygną dodać je do chłodnika. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz