poniedziałek, 17 czerwca 2013

Makaron z sosem brokułowym

Składniki:
1 brokuł (ok. 400g)
150g selera naciowego
cebula
2 ząbki czosnku
250g śmietany 18%
300g wędliny (np. szynki)
sól
pieprz ziołowy
500g makaronu penne
żółty ser (ile kto lubi)
olej

Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Głąb z brokuła i selera pokroić w kostkę, cebulę w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa posolić, poddusić na oleju, zalać gorącą wodą i dusić do miękkości. 10 minut przed końcem dodać różyczki brokuła. Śmietanę zahartować wodą spod warzyw i dodać do sosu razem z szynką.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, przecedzić i od razu wymieszać z sosem. Posypać startym serem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz