niedziela, 9 czerwca 2013

Granola - przepis podstawowy

Domowa wersja pysznej przekąski, która urozmaici śniadanie. Najlepiej smakuje z naturalnym jogurtem. Nad sklepową ma tę przewagę, że płatki możemy dobierać według własnego gustu i brak w niej syropu glukozowo-fruktozowego.

Składniki:
szklanka wymieszanych płatków (owsianych, żytnich, orkiszowych, kukurydzianych)
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
1 łyżka wody
ulubione dodatki: posiekane suszone owoce i bakalie

Miód, cukier, olej i wodę wymieszać do otrzymania jednolitego roztworu. Zalać nim płatki i dokładnie wymieszać aż wszystkie nasiąkną.
Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 minut, często mieszając aż staną się chrupiące.
Wymieszać z dodatkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz