niedziela, 9 czerwca 2013

Szparagi zawijane w salami

Łatwo zauważyć, że jestem fanką sosu beszamelowego na bazie wody spod szparagów. Ale cóż, przecież szkoda tę wodę wylewać.
Szparagi przyrządzone według tego przepisu pięknie wyglądają na talerzu, takim daniem można zaimponować gościom. Salami można zastąpić szynką.

Składniki:
pęczek białych szparagów
ok. 15 plasterków salami
pęczek szczypiorku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Szparagi przekroić na pół, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem czosnku. Wody nie wylewać!
Każdego szparaga zawinąć w plasterek salami, obwiązać szczypiorkiem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i energicznie zamieszać. Stopniowo dodawać wywar ciągle mieszając trzepaczką aż utworzy się aksamitny sos (w razie potrzeby można użyć blendera). Doprawić sos solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek.
Szparagi zalać sosem i zapiec

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz