czwartek, 7 marca 2013

Kopytka dyniowe

Od kiedy nauczyłam się robić kopytka, za każdym razem eksperymentuję, żeby nie były to tylko ziemniaki i mąka. Dynia spełnia swą rolę znakomicie, smak nie jest dominujący, więc pasuje praktycznie do każdego sosu.


Składniki:
500g gotowanych ziemniaków
300g dyni
100g zmielonych płatków owsianych
100g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz ziołowy

Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dynię ugotować w małej ilości wody, wystudzić i zmiksować. Ziemniaki, dynię, jajka i przyprawy zagnieść na w miarę gładką masę. Dodać płatki i obie mąki, zagnieść szybko ciasto (nie za długo, bo chłonie mąkę). Ciasto nabierać łyżką, położyć na podsypany mąką blat, uformować wałek, spłaszczyć go lekko ręką i pokroić oprószonym mąką nożem na dwucentymetrowe kawałki.
Ugotować w osolonej wodzie jeszcze 2 minuty po wypłynięciu.
Podawać z sosem mięsnym lub pomidorowym (u mnie z żeberkami).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz