niedziela, 17 marca 2013

Zielone ciasteczka dyniowe

Swój piękny wyjątkowy kolor zawdzięczają mące z pestek dyni. Umiarkowana słodycz, która wspaniale komponuje się z wytrawnym smakiem pestek dyni. Doskonała bardzo zdrowa przekąska dla dzieci.

Składniki:
100g mąki z odtłuszczonych pestek dyni
50g zmielonych płatków owsianych
50g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
10 moreli bio
50g masła
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka pestek dyni
białko

Wymieszać w misce suche składniki. Wbić jajko, dodać zimne pokrojone masło, syrop klonowy i drobno posiekane morele (najlepsze są bio, ponieważ są o wiele słodsze od zwykłych). Wyrobić ciasto, odrywać małe kuleczki i formować ciasteczka.
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, białko roztrzepać. Ciasteczka smarować białkiem, pestki położyć na wierzchu i lekko docisnąć.
Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut.
Wspaniale smakują również posmarowane karmelem z tego przepisu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz