poniedziałek, 18 lutego 2013

Domowe latte




Delikatna słodziutka pianka, a pod nią kawowa rozkosz… Nie trzeba mieć w domu ekspresu ciśnieniowego, żeby przygotować sobie samemu przepyszną trójwarstwową kawę. Wystarczy zwykła kawiarka i spieniacz do mleka. Chociaż… zanim weszłam w posiadanie dwóch wyżej wymienionych sprzętów, też sobie radziłam cedząc fusy przez sitko i spieniając mleko blenderem...

Składniki:
80 ml wody
2 łyżeczki mielonej kawy
2 łyżeczki cukru
150 ml mleka

Przyrządzamy kawę w kawiarce z wody i kawy. Kiedy kawa się parzy, podgrzewamy mleko z cukrem. Kiedy cukier już się rozpuści a mleko jest gorące, spieniamy je, po czym przelewamy do wysokiej szklanki. Następnie delikatnie z niedużej wysokości wlewamy kawę do mleka tak, żeby utworzyły się 3 warstwy.
Zamiast zwykłego mleka można użyć też kondensowanego niesłodzonego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz