bez mięsa
(13)
ciasta
(3)
ciasteczka
(6)
czekoladowo
(12)
dla dzieci
(15)
grillowo
(1)
lunchowo
(8)
makaron
(7)
muffiny
(3)
na słodko
(24)
naleśniki racuchy placki
(8)
napoje
(6)
obiadowo
(28)
sałatki
(8)
sosy
(2)
surówki
(5)
śniadaniowo
(8)
wege
(4)
z mięsem
(16)
z resztek
(1)
zupy
(3)
czwartek, 21 lutego 2013
Udka z kurczaka pieczone na pęczaku
Pęczak... Niby kasza jęczmienna, a w smaku zupełnie coś innego. Często akceptowany przez tych, którzy za kaszą nie przepadają. Spróbowałam i zakochałam się w niej.
Sposób gotowania tej kaszy, jaki proponuję, sprawia, że przechodzi ona wszystkimi smakami mięsa i jest tak pyszna, że właściwie można by ją wyjadać prosto z garnka.
Składniki:
3 udka z kurczaka
3 szklanki wody
1 szklanka kaszy pęczak
sól
pieprz ziołowy
słodka papryka
3 listki laurowe
6 kulek ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
opcjonalnie inne przyprawy: majeranek, kminek, kolendra
Udka nacieramy przyprawami i odstawiamy do zamarynowania.
Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanką wody, dokładamy liście laurowe, ziele angielskie i lekko rozgniecione nożem ząbki czosnku. Wkładamy do nagrzanego do temp. 200º piekarnika, pieczemy ok. 2 godziny.
Pół godziny przed końcem pieczenia dolewamy jeszcze 2 szklanki wody i wsypujemy pęczak pomiędzy kurczaka. Kiedy kasza zmięknie i wchłonie cały płyn, gasimy piekarnik i zostawiamy całość jeszcze na ok. 15 minut aż dojrzeje.
Podajemy z surówką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz