czwartek, 21 lutego 2013

Udka z kurczaka pieczone na pęczaku


Pęczak... Niby kasza jęczmienna, a w smaku zupełnie coś innego. Często akceptowany przez tych, którzy za kaszą nie przepadają. Spróbowałam i zakochałam się w niej.
Sposób gotowania tej kaszy, jaki proponuję, sprawia, że przechodzi ona wszystkimi smakami mięsa i jest tak pyszna, że właściwie można by ją wyjadać prosto z garnka.

Składniki:
3 udka z kurczaka
3 szklanki wody
1 szklanka kaszy pęczak
sól
pieprz ziołowy
słodka papryka
3 listki laurowe
6 kulek ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
opcjonalnie inne przyprawy: majeranek, kminek, kolendra

Udka nacieramy przyprawami i odstawiamy do zamarynowania.
Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanką wody, dokładamy liście laurowe, ziele angielskie i lekko rozgniecione nożem ząbki czosnku. Wkładamy do nagrzanego do temp. 200º piekarnika, pieczemy ok. 2 godziny.
Pół godziny przed końcem pieczenia dolewamy jeszcze 2 szklanki wody i wsypujemy pęczak pomiędzy kurczaka. Kiedy kasza zmięknie i wchłonie cały płyn, gasimy piekarnik i zostawiamy całość jeszcze na ok. 15 minut aż dojrzeje.
Podajemy z surówką.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz