środa, 27 lutego 2013

Pęczak z porem i kurczakiem

Jako samodzielne danie lub jako dodatek np. do kotletów warzywnych.

Składniki:
1 szklanka pęczaku
2,5 szklanki wody
listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
łyżeczka płatków papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki lubczyku
sól
pieprz ziołowy
pojedyncza pierś z kurczaka
15 cm pora
pół cebuli
2 ząbki czosnku
olej

Pęczak zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz i przyprawy, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż kasza wchłonie płyn (ok. 15 minut). Odstawiamy pod koc, żeby kasza doszła.
W międzyczasie kurczaka kroimy na małe kawałki, pora na talarki a cebulę w piórka.
Pora i cebulę szklimy na oleju, odstawiamy. Następnie smażymy kurczaka pod koniec dodając przeciśnięty czosnek, solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy jeszcze 2 minuty, dodajemy usmażone warzywa, zalewamy niewielką ilością wody i dusimy razem jeszcze przez 5 minut.
Kiedy kasza dojrzeje i zmięknie, mieszamy ją razem z mięsem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz