poniedziałek, 25 lutego 2013

Kopytka warzywne z sosem pomidorowym

Z ziemniakami na obiad tak to już jest, że nigdy nie da się ugotować idealnej ilości. Zwykle jest ich za dużo. Zamiast odgrzewać na drugi dzień, proponuję zrobić proste kopytka ze składników, które zwykle znajdują się w domu. Do tego super szybki sos pomidorowy i obiad gotowy.

Składniki:
500g ugotowanych ostudzonych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
200g ugotowanych warzyw (marchew i seler)
gałązka pietruszki
100g zmielonych płatków owsianych
100g mąki pszennej
mąka ziemniaczana
2 jajka
sól
pieprz
cebula
2 ząbki czosnku
kawałek pora
puszka pomidorów
oregano
bazylia
zioła prowansalskie

Kopytka: Ziemniaki ugnieść (czasem używam też ugniecionych z dodatkiem masła z poprzedniego obiadu), warzywa zmiksować z jajkami i pietruszką. Dobrze wymieszać ziemniaki z masą warzywną, doprawić solą i pieprzem. Dosypać mąkę pszenną, ziemniaczaną i płatki owsiane, po czym szybko wyrobić ciasto. Zbyt długie wyrabianie powoduje, że ciasto bardzo chłonie mąkę.
Łyżkę ciasta wyłożyć na podsypany mąką blat, obtoczyć w mące tak żeby nie kleiło się do rąk i uformować wałek. Lekko spłaszczyć i oprószonym mąką nożem odkrawać dwucentymetrowej szerokości kopytka.
Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju jeszcze przez 2 minuty po wypłynięciu.
Sos pomidorowy: Cebulę pokroić w piórka, pora na talarki. Usmażyć na oleju aż zmiękną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i ziołami i smażyć jeszcze chwilę. Dodać pomidory z puszki, dusić dalej aż sos odparuje i zgęstnieje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz