poniedziałek, 18 lutego 2013

Penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


W moim domu wszyscy kochamy makarony. Tak bardzo, że jedna półkilowa paczka niekiedy ledwie starcza nam na obiad. To jeden z takich przepisów, które przygotowuje się w 10 minut w czasie, kiedy gotuje się makaron, a w smaku przebija niejednego tradycyjnego schabowego.

Składniki:
150g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
100g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
350g śmietany 18%
4 łyżki oleju spod pomidorów
500g makaronu
sól
pieprz

Szpinak podsmażamy na łyżce oleju, kiedy straci objętość dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze przez chwilę.
Pomidory kroimy w kostkę, dorzucamy do szpinaku.
Śmietanę hartujemy szpinakiem z pomidorami i mieszamy z zawartością patelni, dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju i doprawiamy dosyć mocno solą i pieprzem.
Gotujemy makaron w dużej ilości osolonego wrzątku. Po ugotowaniu odcedzamy. Nie przelewamy wodą tylko natychmiast wrzucamy z powrotem do garnka i mieszamy z sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz