W moim domu wszyscy kochamy makarony. Tak bardzo, że jedna półkilowa paczka niekiedy ledwie starcza nam na obiad. To jeden z takich przepisów, które przygotowuje się w 10 minut w czasie, kiedy gotuje się makaron, a w smaku przebija niejednego tradycyjnego schabowego.
Składniki:
150g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
100g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
350g śmietany 18%
4 łyżki oleju spod pomidorów
500g makaronu
sól
pieprz
Szpinak podsmażamy na łyżce oleju, kiedy straci objętość
dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze przez chwilę.
Pomidory kroimy w kostkę, dorzucamy do szpinaku.
Śmietanę hartujemy szpinakiem z pomidorami i mieszamy z
zawartością patelni, dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju i doprawiamy dosyć mocno
solą i pieprzem.
Gotujemy makaron w dużej ilości osolonego wrzątku. Po
ugotowaniu odcedzamy. Nie przelewamy wodą tylko natychmiast wrzucamy z powrotem
do garnka i mieszamy z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz