piątek, 22 lutego 2013

Kotlety z ciecierzycy z sosem czosnkowym

Czy jest to kotlet mielony? Ależ tak! Z tą drobną różnicą, że to nie mięso mielimy, ale małe niepozorne kulki ciecierzycy...

Składniki:
150g ciecierzycy
pęczek natki pietruszki
2 kromki chleba
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 duża cebula
jajko
sezam
sól
pieprz ziołowy
jogurt (lub kefir wymieszany ze śmietaną)
ząbek czosnku
łyżeczka majonezu
olej

Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na noc, żeby napęczniała.
Zmieniamy wodę i stawiamy na gazie do zagotowania, wodę razem z szumowinami wylewamy. Gotujemy w świeżej osolonej wodzie 1-1,5 godziny.
Cebulę siekamy w kostkę, smażymy na oleju aż się zezłoci.
Ciecierzycę, cebulę, namoczony chleb, jajko i pietruszkę mielimy blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Dzięki temu mąka połączy się z resztą składników i kotlety nie będą się rozpadać.
Z masy formujemy kotleciki lub kulki, obtaczamy w sezamie i smażymy na oleju.
Kefir mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majonezem, doprawiamy solą do smaku.
Kotlety podajemy polane sosem z ziemniakami i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz