środa, 20 lutego 2013

Kotlety z piersi kurczaka w płatkach kukurydzianych




Miła odmiana dla tradycyjnej panierki z bułki tartej. Płatki owsiane i siemię lniane zamiast zwykłej białej mąki podnoszą walory odżywcze, a płatki kukurydziane nadają kotletom chrupkość.

Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
jajko
łyżki płatków owsianych
2 łyżki siemienia lnianego
1/3 szklanki mleka
płatki kukurydziane
olej
sól
pieprz ziołowy

Pierś dzielimy na plastry, rozbijamy lekko, nacieramy solą i pierzem.
Jajko roztrzepujemy w misce, mieszamy z mlekiem, zmielonymi płatkami owsianymi i zmielonym siemieniem lnianym, doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso obtaczamy w cieście, następnie w płatkach kukurydzianych (częściowo rozgniecionych ręką na drobniejsze kawałki) i smażymy na rozgrzanym oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz