Składniki:
4 jabłka
200g mąki
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
cynamonu
1 opakowanie
cukru wanilinowego
1 jajko
25g stopionego
masła
300 ml mleka
Mąkę przesiewamy
przez sitko, mieszamy z resztą suchych składników. Jajko roztrzepujemy z
mlekiem i masłem. Łączymy składniki suche z mokrymi i wyrabiamy łyżką gładkie
ciasto.
Jabłka obieramy
ze skórki, kroimy w poprzek na plastry i ostrożnie wykrawamy gniazdo nasienne z
każdego plastra. Jabłka obtaczamy w cieście, uważając aby ciasto nie zalepiło
dziurki, ponieważ pozostanie w tym miejscu surowe. Smażymy na mocno rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor.
Odsączamy na
papierowym ręczniku (jedyny minus tych racuchów to to, że bardzo ciągną
tłuszcz). Podajemy posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz