Idealna propozycja na
pożywne śniadanie lub kolację dla dzieci. Bomba witamin i mikroelementów oraz
wspaniały słodki smak. Co tu dużo mówić, moi chłopcy ją uwielbiają…
Składniki:
5 łyżek kaszy jaglanej
2 jabłka
garść rodzynek
kilka sztuk suszonych moreli, śliwek lub daktyli
łyżeczka siemienia lnianego
łyżeczka cynamonu
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, przelewamy wrzątkiem
i ponownie płuczemy, co ma na celu pozbawienie jej charakterystycznej goryczki.
Zalewamy wodą (około centymetr ponad poziom kaszy), dodajemy siemię lniane i
gotujemy 10 minut, w razie potrzeby dolewając wody.
W międzyczasie jabłka obieramy i kroimy na kawałki, podlewamy
odrobiną wody i gotujemy do miękkości razem z cynamonem i suszonymi owocami.
Miksujemy blenderem na dżem.
Ugotowaną kaszę mieszamy z dżemem i podajemy.
Opcjonalnie 2 łyżki kaszy możemy zastąpić 4 łyżkami płatków
owsianych, których nie sparzamy lecz dodajemy bezpośrednio przed gotowaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz