poniedziałek, 18 lutego 2013

Kasza jaglana z jabłkiem



Idealna propozycja na pożywne śniadanie lub kolację dla dzieci. Bomba witamin i mikroelementów oraz wspaniały słodki smak. Co tu dużo mówić, moi chłopcy ją uwielbiają…

Składniki:
5 łyżek kaszy jaglanej
2 jabłka
garść rodzynek
kilka sztuk suszonych moreli, śliwek lub daktyli
łyżeczka siemienia lnianego
łyżeczka cynamonu

Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, przelewamy wrzątkiem i ponownie płuczemy, co ma na celu pozbawienie jej charakterystycznej goryczki. Zalewamy wodą (około centymetr ponad poziom kaszy), dodajemy siemię lniane i gotujemy 10 minut, w razie potrzeby dolewając wody.
W międzyczasie jabłka obieramy i kroimy na kawałki, podlewamy odrobiną wody i gotujemy do miękkości razem z cynamonem i suszonymi owocami. Miksujemy blenderem na dżem.
Ugotowaną kaszę mieszamy z dżemem i podajemy.
Opcjonalnie 2 łyżki kaszy możemy zastąpić 4 łyżkami płatków owsianych, których nie sparzamy lecz dodajemy bezpośrednio przed gotowaniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz