niedziela, 17 lutego 2013

Szarlotka sypana


Trochę inna niż zwykle, ponieważ nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała czegoś poprawić. Tym razem zamiast mąki pszennej mamy zmielone płatki owsiane, tak więc wyrzuty sumienia przy jedzeniu mogą być troszkę mniejsze…


Składniki:
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka zmielonych płatków owsianych
0,5 szklanki + 2 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek
150g masła lub margaryny
cytryna
3 łyżki wody
cynamon

W misce mieszamy kaszę mannę, płatki owsiane, pół szklanki cukru i proszek do pieczenia. Dzielimy na 3 części.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Soku, który wypłynie, nie wylewamy.
Formę (u mnie 22x22 cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.
Na dno wysypujemy jedną część suchych składników i rozprowadzamy.
Połowę jabłek układamy na suchych składnikach. Wyciskamy sok z cytryny, mieszamy z wodą i połową tego soku polewamy jabłka. Oprószamy cynamonem.
Następnie kładziemy kolejną warstwę suchej mieszanki, na to resztę jabłek, resztę soku z cytryny i cynamon.
Całość posypujemy równomiernie resztą suchych składników. Ścieramy masło (lub margarynę) i rozprowadzamy po wierzchu. Posypujemy cukrem i cynamonem.
Pieczemy około godzinę (u mnie 1:15) w temp. 180º aż brzegi ciasta zaczną się rumienić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz